Termékek bemutatása, tápértékek, kalóriaadatok, fotók
Felhívjuk kedves olvasóink, vásárlóink figyelmét, hogy az alább közölt adatok tájékoztató jellegűek, az internetről szabadon elérhető forrásokból származnak, melyeket megjelölünk. Nem vállalunk felelősséget ezek felhasználásért, továbbá nem tekintjük az alább közölt információkat egészségügyi tanácsnak, orvosi vizsgálatot helyettesítő javaslatnak. A gluténmentes megjelölés a termék alapállapotára vonatkozik. Üzleteinkben nem tudjuk garantálni 100%-os gluténmentességet, mivel a termékek egy légtérben kerülnek elhelyezésre. Kizárólag az előre csomagolt, és a gyártó által garantált gluténmentes termékek esetében tudjuk biztosítani a teljes gluténmentességet. Üzleteinkben mogyoróféléket is árusítunk. Köszönjük megértésüket és figyelmüket!
Fotó credit: Tarjányi A.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
A MÁK
Egyik különleges élelmiszer-alapanyagunk, a mákfélék családjába tartozó kétszikű növény. Mitől különleges? A sokoldalúságától.
Dísznövény is, a pipacs rokona. Élelmiszer is (étkezési mák, vagy más néven kerti mák), de gyógyszeripari alapanyag is (ipari mák). Olaját hasznosítjuk, majd préselés után a mák héját lisztté őrölve sütéshez használhatjuk. Magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Kalcium- és cinktartalma is magas, ezen kívül E-, C- és B-vitamin forrása. Immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt kedvelik, alkaloidjai miatt pedig fájdalomcsökkentő hatású. (Forrás: Wikipédia)
Elsősorban nem ezen hatásai miatt szeretjük. Hanem azért, mert FINOM. Beigliben, mákos gubának elkészítve, mákos tésztaként, hmmmm...
Beszerzéseink során előnyben részesítjük a magyar termelők idei, friss máktermését, melyet üzleteinkben szemes és helyben, frissen darált formában vásárolhatnak meg. Figyelmükbe ajánlom továbbá a NÉBIH információs oldalát, melyen a mák termesztési szabályozásáról olvashatnak. Üzleteinkben kizárólag étkezési mákot forgalmazunk.
Ahogy a diónál, itt is bátorítom önöket, hogy ha van egy jó receptjük, osszák meg a Facebook 'Magbolt a piacon' közösségével! Köszönjük szépen!
Üdvözlettel: A Magbolt dolgozói :-)
Fotó: Tarjányi A.
A DIÓ, AZ ŐSZI CSODA
Az ún. közönséges dió Magyarország egyik legsokoldalúbb őshonos növénye. Fáját bútorfaként hasznosítják, levelét gyógyászati célra használják, termését, a dióbelet pedig közvetlen vagy feldolgozott formában fogyasztják.
Az árnyat adó diófáról hosszasan lehetne írni, de most a termésről, az általunk annyira kedvelt dióbélről lesz szó.
Sütemények alapanyaga, saláták értékes alkotóeleme, tele van E-vitaminnal, B1-, B6-, B2- és A-vitaminnal, fehérjével és rosttal. Emiatt az agy és a szív egészségének fontos támasza. A dió gyulladás- és koleszterintszint-csökkentő hatású, így segít mérsékelni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Magas ásványianyag-tartalma miatt kifejezetten ajánlott vegetáriánusoknak, várandós nőknek is. Omega-3 zsírsavakban szintén gazdag, mely jótékonyan hat az immun- és az idegrendszerre, a keringésre, a magas vérnyomásra. A szakemberek szerint mint mindent, a diót is ajánlatos mértékkel fogyasztani. Napi 3-4 szem fedezi az ideális mennyiséget.
Salátában körtével és balzsamecettel kombinálva nagyon finom! Lelkesen fogadunk házi diós recepteket, legyen az beigli vagy saláta! Ezeket a beküldő engedélyével Facebook oldalunkon és honlapunkon megosztjuk, névvel vagy anélkül. Köszönjük szépen! :-)
100 g dióbél tápanyag-tartalma: 654 kCal, 57 g zsír, 19,6 g fehérje, 11,7 g szénhidrát, glikémiás indexe alacsony. Gluténmentes.
Források: Wikipedia.org, balintgazda.hu, manna.hu, fotó: Tarjányi A.
Goji bogyó (farkasbogyó)
Energiatartalom 100 gramm termékben: 370 kCal, zsír: 8,2 gr, fehérje: 11,7 gr, szénhidrát: 64 gr, rostok: 10 gr, glikémiás index: közepes, gluténmentes.
A Föld első számú szupertápláléka, ázsiai eredetű bogyó, melyet frissen, aszalva fogyasztanak, de levét kipréselve is isszák. Antioxidánsokban gazdag, karotinoid és kálium forrása. A rák elleni küzdelem fontos eleme. Lassítja és gátolja az öregedési folyamatokat, élesíti a látást, a vérrög-képződést lassítja, csökkenti a magas vérnyomást. Kiváló B1 és C vitamin forrás, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak és enzimek, növényi rostok, szerves savak találhatók benne. (Forrás: Wikipédia)
A vörösáfonya, a természet áldása
A vörösáfonya a mazsolához hasonló dehidratálási folyamat végén válik kedvenc nassoló csemegénkké. Csekély mennyiségű növényi olajjal vonják be a kissé cukrozott szemeket, hogy ne tapadjanak össze.
Értékes ásványi anyagokat, A-, B-, C- és E-vitamint, valamint flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz. Nyomelemek, ásványi anyagok nátrium, foszfor, kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén mind megtalálható benne. Ezen anyagok fogyasztása segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, az érelmeszesedés, a koleszterin lerakódást, szívinfarktus, bőrproblémákat, de segíthetségünkre van a rák elleni küzdelemben is. Hogy ezek miért olyan lényegesek? A daganatos megbetegedések nagy részét a szabad gyökök okozzák. Ezek a kártékony képletek egyrészt semlegesíthetőek a flavonoidok segítségével, másrészt meg is akadályozható az újra termelődésük. Komoly szerepet játszhat az akut és krónikus húgyúti fertőzések kezelésében.
Energiatartalma 100 g termékben: 308 kCal, zsír 1,4 g, fehérje 0 g, szénhidrát 84 g. Glikémiás indexe közepes, glutén- és laktózmentes. (Forrás: www.provitamin.hu, Wikipédia)
Ha egyszer elkezdtük eszegetni, pl. főzés közben, nehéz ám abbahagyni! Cukortartalma miatt azonban bánjunk vele óvatosan! Fogyaszható magában, müzlibe, zabkásába, joghurtba keverve, gyümölcssalátához, magkeverékhez, de akár kalácsot, gyümölcskenyeret is gazdagíthatunk vele. Én be szoktam áztatni meleg vízbe egy fél órára, mielőtt felhasználom, így puhább lesz. Ezen kívül kedvelt kiegészítője bizonyos húsételeknek.
Napsütéses napokat kívánunk mindenkinek!
A "Magbolt a piacon" munkatársai
Fotó: Tarjányi A.